Soru 1: UTEP nedir?
Cevap 1: “ULUSLARARASI TİCARET ELÇİLERİ PROJESİ“ Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) işbirliği ile ilimizde ihracat yapma isteğinde olan veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat departmanlarını güçlendirmek isteyen firmalara ve uluslararası ticaret alanında kariyer yapmak isteyen personel adaylarına destek olmak için geliştirilen bir projedir.
Soru 2: Projenin yasal dayanağı nedir?
Cevap 2: Proje, Milli istihdam seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında ilin ihtiyacı olan niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla yapılan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında geliştirilmiştir. Protokole bu linkten ulaşabilirsiniz.
Soru 3: Firmalar için projeye katılım koşulları nelerdir?
Cevap 3: İhracat yapma isteğinde olan veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat departmanlarını güçlendirmek isteyen en az iki personeli olan tüm firmalar projeye dahil olabilir.
Soru 4: Personel adayları için projeye katılım koşulları nelerdir?
Cevap 4: Uluslararası ticaret konusunda kariyer yapmak isteyen ve en az B1 seviyesinde İngilizce bilen adaylar başvuru yapabilir.
Soru 5: Proje başvuru ve süreci nasıl yürütülmektedir?
Cevap 5: İlimizde ihracatını geliştirme isteğinde olan firmaların personel talepleri SATSO tarafından alınmaktadır. İŞKUR, SAÜ, SUBÜ ve SATSO tarafından uluslararası ticaret alanında kariyer yapmak isteyen personel adaylarının başvuruları alınmaktadır.
İşveren ve iş arayan başvuru süreci sona erdiğinde; adayların özgeçmişleri firmalar ile paylaşılmaktadır. Firma, görüşmek istediği adaylardan görüşme talep edecek ve karşılıklı görüşmeler nihayetinde firma ve personel adayı mutabık kaldığında eşleşmeler gerçekleşmiş olacaktır.
Firma ile eşleşen adaylar; projede kursiyer olarak işe alım ve eğitim süreçlerine dâhil edilecektir.
Soru 6: Kurs programına kaç kişi katılabilmektedir?
Cevap 6: MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ GELİŞTİRME İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ (MEGİP) UYGULAMA GENELGESİ’ ne göre teorik ve uygulamalı eğitim verilecek kursa toplam 25 (yirmi beş) kursiyer katılabilmektedir.
Soru 7: Süreç nasıl işleyecektir?
Cevap 7: Firma ile eşleşen adaylara; SAÜ ve SUBÜ eğitmenleri tarafından 2 hafta ileri düzey Uluslararası Ticaret Eğitimi verilecektir. Eğitimi tamamlayan adaylara 6 ay boyunca tecrübeleri ile destek verecek, haftalık karşılaştıkları güçlükleri aşmada yardımcı olacak Uluslararası Ticaret Mentörleri atanacaktır.
Soru 8: Projeye katılan firma kaç personel talep edebilir?
Cevap 8: İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talebinde bulunabilmektedir.
Soru 9: İstihdam edilecek personelin maaş, sigorta primleri ödemesi ve istihdam süresi nasıl olacaktır?
Cevap 9: Eğitim döneminden başlamak üzere istihdam edeceğiniz personelin/personellerin 6 aylık maaşı (Asgari Ücret üzerinden), İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primi ve Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Eğitime katılacak kursiyerlerin ilk 6 ay süreyle; eğitime katıldıkları fiili gün üzerinden zaruri gider ve eğitime devam edilen süre içerisinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereği sigorta primleri İŞKUR tarafından ödenir. Projeye başvuru yaparak personel istihdamı garantisi veren firmanın 6 ay boyunca istihdam ettiği personele İŞKUR ‘un vereceği ücrete ilave aylık en az 500 TL net maaş ilavesi yapması beklenmektedir. 6 aylık süre sonunda firmaların en az % 50 istihdam zorunluluğu bulunmaktadır.
Soru 10: Kurs Programı toplam saat ve uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Cevap 10: Kurs programı 2019 yılı içinde olmak kaydı ile 210 saat teorik ve 960 saat uygulamalı eğitim olarak 1170 saat 156 iş günü olarak planlanmıştır. Kursun 210 saat olan teorik eğitim bölümü ilk iki hafta ve takip eden cumartesi günleri Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ’nda gerçekleştirilecek olup, 960 saat olan uygulamalı eğitim bölümü hafta içi yükleniciler ait iş yerleri adreslerinde gerçekleştirilecektir.
Soru 11: Kursiyerlerin işbirliği protokolü ve/veya kursiyer taahhütnamesine aykırı davranması durumunda yaptırım nedir?
Cevap 11: Kursiyerlerin işbirliği protokolü ve/veya kursiyer taahhütnamesine aykırı davranması durumunda *Yönetmelik ve Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesi ‘nde belirtilen yaptırımlar uygulanır.
*Katılımcının programdan mazeretsiz ayrılması durumunda sözleşme il müdürlüğü tarafından feshedilecek ve katılımcı fesih tarihinden itibaren on iki ay süreyle Yönetmelik kapsamındaki kurs ve programlardan yararlanamayacaktır. Programdan ayrılma talebinde bulunan katılımcının öne sürdüğü mazereti il müdürlüğünce/hizmet merkezince değerlendirilecek olup bu hususta da karar verme yetkisi tamamen il müdürlüğü/hizmet merkezindedir. İl Müdürlüğünce/ hizmet merkezince kabul edilen geçerli bir mazeretle programdan ayrılanlar416, askerlik, tutukluluk, hamilelik veya doğum, uzun süreli hastalık, işe giriş ve programa devamı engelleyebilecek ikametgâh değişikliği gibi nedenler ile durumları programı takibe elverişli olmaması ve işverenin katılımcının performansından memnun olmaması nedeniyle 417 programla ilişiği işverenin teklifi ve il müdürlüğünün onayı ile kesilenler, sözleşmenin karşılıklı olarak sona erdirilmesi nedeniyle programla ilişiği kesilenler, devam ederken programın iptal edilmesinden dolayı programı tamamlayamayanlar herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan programdan yararlanma süresini aşmamak kaydıyla başka bir programa katılabileceklerdir.
Soru 12: İşverenin istihdam yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda yaptırım nedir?
Cevap 12: İşverenin istihdam yükümlülüğünü süresi içinde hiç yerine getirilmemesi halinde; işveren tarafından istihdam edilmesi gereken kursiyerler için ödenen sigorta primleri ve kursiyer zaruri giderleri ve yükleniciye/işverene yapılan tüm giderler yasal faizi ile birlikte işverenden alınır ve işveren ile yirmi dört ay süresince Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ve Genelge ile Yönetmelik kapsamında hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sözleşme veya protokol imzalanmaz.